Alerta detecció nou insecte Halyomorpha halys (Bernat marbrejat) en zones urbanes

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ens informen que s’ha detectat un augment de la presència de l’insecte anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys).

Aquest insecte es va detectar per primera vegada a Europa el 2007 i va arribar a Catalunya el 2016. Des d’aquest moment i fins avui dia ja es troba a 35 municipis de les demarcacions de Girona, Barcelona i Tarragona.

Es tracta d’un tipus d’insecte bernat o xinxa exòtic procedent de l’Àsia. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa. Es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes. Aquest animaló s’alimenta de plantes dels parcs, jardins i cultius agrícoles com els fruiters, els avellaners, l’hort i el blat de moro i la seva menja pot produir greus efectes econòmics i agrícoles.

Aquest comunicat alerta de la necessitat de controlar la seva presència en parcs i jardins per evitar que es proliferi entre els parcs, els jardins i els cultius agrícoles.

Si algun ciutadà en detecta, s’aconsella comunicar-lo al següent espai web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted o al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

1200_1535368074bernatmarbrejat-400x369